De obicei, în perioada asta a sărbătorilor, mă apucă cercetarea tradiţiilor. Ştiu că aş fi fost un bun cercetător britanic, dar n-am avut noroc să mă nasc în Anglia. Aşa că trebuie să mă rezum la investigaţiile pe care le fac aici, pe plan intern. De exemplu, de data asta, am vrut să aflu de unde vine tradiţia asta cu Moş Crăciun. (Reportaj realizat cu sprijinul locuitorilor din comunele Olari şi Gherghiţa.)
La prima vedere, Moş Crăciun e tipul ăla gras, cu barbă albă, îmbrăcat în roşu (oare de la sângele vărsat de Iisus?), care împarte cadouri şi râde gros. N-am vrut detalii despre reni, despre nevasta Moşului (am văzut în nişte desene că există şi asta) sau despre piticii care se ocupă cu împachetarea cadourilor, pentru copiii din lumea întreagă. Aşadar, de unde vine tradiţia cu Moş Crăciun?
Vine din America
Aşa cum mă aşteptam, am început cu un pasaj din Biblie. O doamnă îmbrăcată într-un trening verde aprins mi-a spus: „Moş Crăciun vine din moşi, strămoşi. Scrie şi în Biblie de un domn bătrân, care a fost trimis să mai alun-ge din necazuri şi să împartă daruri, la naşterea Fiului lui Dumnezeu. Doar nu se apuca să dea cadouri un om normal, care nu era trimis de Sus. Acum eu nu ştiu să-ţi spun cine l-a botezat Moş Crăciun, pentru că e posibil să nu fi avut nume, la început”.
Nu ştia nimic de botezul primordial al Moşului, aşa că am rugat o tanti, care aştepta microbuzul în staţie, să mă ajute: „Uite, la asta nu prea m-am gândit, dar sigur nu e ceva românesc. Cred că vine de pe undeva din America tradiţia asta, pentru că Moşul n-a existat niciodată. E ceva inventat de om, ca să le aducă jucării la copii”. Trecerea de la Biblie la America a fost destul de bruscă, dar se pare că tot n-am aflat adevărul. Un domn care avea o mână în ghips ne-a propus o călătorie în altăţară. Una ceva mai sfântă. „Moş Crăciun vine de la Ierusalim, dacă vrei exact