Aquatim – cea mai performantă societate deconcentrată din subordinea Primăriei Timişoara – a trecut cu succes şi 2012, unul dintre cei mai dificili ani ai crizei economice. “Aquatim nu are probleme financiare de niciun fel. Este aşa fiindcă am ştiut să luăm câteva măsuri strategice”, a declarat prof. univ. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, joi, 13 decembrie.
Tarif foarte mic la apă
În acest moment, Timişoara are 3,80 de lei tariful la metrul cub de apă, al treilea de la coadă, din 46 de judeţe din România, în timp ce în Bucureşti tariful este mult mai mare, de 4,79 lei. “Facem cercetare, automatizare şi investiţii, de aceea avem unul dintre cele mai mici tarife la apă din ţară”, a accentuat Vlaicu. Una dintre măsurile strategice luate de către specialiştii de la Aquatim a fost contorizarea consumului de apă din oraşul de pe Bega. În luna decembrie 2002, Timişoara era primul oraş din România care avea contoare de apă instalate pe toate branşamentele. La sfârşitul anului 2004, consumul de apă s-a înjumătăţit faţă de 2000, iar la sfârşitul anului 2011 s-a ajuns la 115 litri de apă de om pe zi. Vlaicu a subliniat că, dacă s-ar fi realizat investiţii fără să se fi contorizat consumul de apă, atunci investiţiile ar fi fost inutile. “Fără contorizare, investiţiile ar fi însemnat bani aruncaţi”, a spus Vlaicu. Modernizarea şi investiţiile au continuat la Aquatim, fără să fie afectate de criza economico-financiară naţională şi mondială. În perioada 2008 –2011 au fost montate 4.500 de contoare cu telecitire, iar în 2012 a mai urmat o tranşă de 4.850.
Cel mai mare program de investiţii din Timiş
Un important proiect de dezvoltare durabilă a avut loc în perioada 1995-2000, un proiect în valoare de 12 milioane USD (50% Aquatim), când s-au înlocuit 14,7 km de conducte magistrale. Cel mai mare program de investiţii din judeţ pe ca