Socotelile din decembrie nu "puşcă" cu cele din februarie! Dacă la începutul anului municipalitatea orădeană estima un buget de un miliard de lei, mult peste orice oraş din vestul ţării, la sfârşit de an lucrurile au reintrat în "normalitate".
În doar 9 luni, vistieria oraşului a ratat încasarea unui sfert din veniturile prognozate, din cauza nerealizării proiectelor cu fonduri europene!
Cum să "pierzi" un miliard
"Primăria Oradea va avea în 2012 un buget mai mare decât cel al municipiului Cluj", anunţa în februarie Rozalia Biro (foto), pe atunci viceprimar al Oradiei. Municipalitatea estima la acea vreme venituri record, de 1,014 miliarde de lei, în creştere cu 54% faţă de anul 2011. Secretul? Fondurile europene!
Primăria miza pe atragerea prin diferite proiecte a nu mai puţin de 165,7 milioane de lei, echivalentul a 16% din totalul bugetului anual. Pentru prima dată, Oradea depăşea municipii precum Cluj-Napoca şi Timişoara, estimând un buget cât al oraşelor Sibiu şi Târgu Mureş la un loc! Atâta doar că nu l-a mai realizat...
Cauze "independente"
Consiliul Local a aprobat la sfârşitul lunii noiembrie rectificarea bugetului pe anul în curs. În şirul lung de tabele, diminuarea veniturilor cu peste 23% a trecut neobservată inclusiv de consilierii opoziţiei. Dintr-un condei, Consiliul diminua bugetul oraşului cu 243 milioane de lei, echivalentul a 53,5 milioane de euro! Motivul - simplu. Din cele 315 milioane de lei care trebuiau atrase prin proiecte europene, Primăria a reuşit să cheltuiască doar 72 de milioane. Cam 23% din suma estimată!
Primarul Ilie Bolojan (foto) spune că municipalitatea nu are nicio vină în nerealizarea bugetului. "Sunt cauze asupra cărora nu avem control. Unele sunt de natură juridică, cum ar fi procesele care blochează proiectul Aquapark-ului din Ştrandul Municipal, altele sunt legate de documentaţii car