Căderile abundente de zăpadă din ultimele zile au îngreunat traseele montane din judeţul Suceava. De asemenea, a apărut şi riscul de avalanşe în masivele Suhard, Giumalău şi Călimani. Salvamontiştii din Vatra Dornei îi avertizează pe turiştii care intenţionează să ajungă în aceste zone să nu plece la drum înainte de a se informa. Posibile avalanşe sunt în Masivul Suhard, Vf. Ouşorul (1639 m) pe feţele nordică şi estică (risc foarte mare) trasee marcate cu cruce albastră şi triunghi albastru. Şi în Vf. Giumalău (1857 m), faţa est-nord-est, există risc foarte mare de avalanşe, vizat fiind traseul marcat cu cruce roşie, ce face legatura între cabana Giumalău şi zona de acces către masivul Rarău.
În Masivul Călimani două sunt zonele vizate de atenţionarea salvamontiştilor, respectiv Vf. Reţitiş (2021 m), faţa nordică (risc foarte mare) şi Vf. Pietricelul (1993 m), faţa nordică si nord estică. Este vorba de traseele de acces către platoul format de vârfurile Pietrosul Călimani şi Negoiul Unguresc.
„La momentul actual, accesul către staţia meteorologică Reţitiş se poate face cu mijloace auto 4X4, până în exploatarea Călimani. Pentru masivul Giumalău, accesul auto este posibil până în apropierea vechi tabere şcolare, iar cu auto echipat cu lanţuri până în zona Burla (izvor). Recomandarea generală a salvamontiştilor este ca înainte de a pleca pe un traseu să se intereseze din timp asupra condiţiilor tehnice ale traseului, evoluţia vremii precum şi de modul de alarmare a salvamontului”, a spus Petru Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.
Acesta a mai avertizat şi asupra altor probleme ce pot apărea pe munte în condiţii de iarnă. În acest anotimp creşte simţitor pericolul de rătăcire pe timp de ceaţă. Recomandarea salvamontiştilor dorneni este ca orientarea sa fie asigurată cu ajutorul unui GPS terestru. Astfel, salvamontiştii pot pune la dispoziţia turişt