Repartizarea şi atribuirea mandatelor de deputat au suscitat numeroase discuţii în Cluj. Să le lămurim.
Chiar dacă pare exagerat de tehnică, o lămurire a modului cum a ajuns USL să aibă în Cluj 6 mandate din 10 pare necesară. Şi, mai important, este eliminată orice ingerinţă personală, subiectivă, în întreg procesul de repartizare şi atribuire a mandatelor de deputaţi în Cluj.
Studiu de caz: repartizarea şi atribuirea mandatelor celor 10 deputaţi de Cluj
REPARTIZAREA MANDATELOR
Etapa I
Contează doar partidele care au trecut pragul electoral: USL, ARD, UDMR şi PPDD. Candidaţii acestor partide au adunat, la Cluj, duminică, împreună, 197.336 de voturi, împărţite astfel: USL - 98.340 de voturi, ARD - 49.230, UDMR - 27.650 şi PPDD - 22116 voturi. Voturile date pentru fiecare formaţiune politică se raportează, apoi, la un coeficient electoral, obţinut prin împărţirea numărului total de voturi acordate în Cluj pentru partidele care au trecut de pragul electoral de 5% (197.336 de voturi) la numărul de mandate de deputaţi de Cluj (10) şi obţinem 19.733 (partea întreagă).
Numărul de mandate repartizate fiecărui partid ori alianţă în această etapă se obţine, conform legii, astfel: numărul de voturi acordat pentru toţi candidaţii unui partid în toate colegiile uninominale ale judeţului se împarte la coeficientul electoral. Obţinem următoarea situaţie:
USL - 4,98
ARD - 2,49
UDMR - 1,40
PPDD - 1,20
Din aceste numere se ia doar partea întreagă, astfel, în acest moment, se obţin mandatele ce se repartizează de către Biroul Electoral Judeţean partidelor sau alianţelor: USL - 4 mandate, ARD - 2 mandate, UDMR şi PPDD - câte un mandat. În total, 8, deci rămân două mandate nerepartizate. Restul de voturi valabil exprimate rămase neutilizate (cele de „după virgulă") după repartizerea mandatelor în prima etapă merg în „coşul mare