Opoziţia germană o acuză pe Angela Merkel pentru cursul de austeritate impus la nivel european. Într-o declaraţie guvernamentală, şefa executivului german şi-a manifestat satisfacţia în urma compromisului privind supravegherea marilor bănci din zona euro. Cancelara anunţă stoparea temporară a procesului de extindere a Uniunii Europene şi înăsprirea viitoarelor negocieri de aderare.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
În „punctele cheie“ s-a impus poziţia Germaniei, a declarat Angela Merkel în faţa Bundestag-ului (parlamentului federal) vis-à-vis de compromisul miniştrilor europeni de finanţe privind supravegherea centralizată a unor bănci din zona euro.
Germania a pledat pentru supravegherea a circa 200 de bănci. Controlul îl va efectua Autoritatea Bancară Europeană, legată direct de Banca Centrală Europeană (BCE). Supravegherea vizează numai băncile cu un capital care depăşeşte un volum de 30 de miliarde de euro. Excluse sunt deocamdată băncile mai mici care vor fi supravegheate de autorităţile competente naţionale. Obiectivul acestei supravegheri a băncilor este de a frîna creşterea datoriilor statelor. În Germania vor fi supravegheate Deutsche Bank, Commerzbank şi banca DZ, cît şi băncile mari ale landurilor federale.
În declaraţia guvernamentală a Angelei Merkel, decizia a fost calificată drept un pas curajos în vederea unor modificări în cadrul Uniunii Europene. Ea a subliniat că, de acum încolo, în UE centrul de greutate a politicii europene trebuie să fie consolidarea şi dezvoltarea uniunii economice şi monetare. Această chestiune se va afla şi-n centrul discuţiilor la reuniunea europeană care are loc astăzi la Bruxelles.
Cancelara a amintit, de asemenea, că în Parlamentul European s-au făcut progrese în ceea ce priveşte adoptarea unor regelementări care vizează impozitul pe tranzacţii financiare. Totodată, Merkel a