Liderul PSD, Victor Ponta, şi liderul PNL, Crin Antonescu FOTO Adevărul PSD a fost motorul tratativelor din ultimele zile pentru formarea unei majorităţi parlamentare. În acest fel, PSD îşi pregăteşte terenul pentru a lua partea leului la discuţiile pentru formarea noului Executiv.
UPDATE Daniel Constantin, liderul PC, a explicat că în acest moment nu se pune problema intrării la guvernare a celor de la UDMR.
"În acest moment, cred că nu este cazul să-mi exprim păreri personale cu privire la UDMR pe anumite supoziţii. Nu avem deocamdată un mandat încredinţat dlui Victor Ponta, nu există niciun fel de discuţie dacă UDMR va participa sau nu va participa la guvernare. Lucrurile acestea le vom discuta şi ne vom exprima păreri politice, părerile fiecărui partid, după ce va fi luată în considerare, va fi enunţată această posibilitate. Până în momentul acesta, discuţiile cu UDMR au vizat colaborare parlamentară, au vizat structurile de la nivelul Parlamentului care revin fiecărui partid în parte sau fiecărei alianţe', a precizat Daniel Constantin.
UPDATE Senatorul Dan Voiculescu,preşedintele fondator al PC, susţine că este greu de anticipat în acest moment în ce condiţii ar putea avea loc o alianţă cu UDMR. "Spuneam colegilor mei că, din punctul nostru de vedere, este greu de conceput, dar o hotărâre se va lua luni".
Mai multe runde de negocieri pentru cristalizarea unei majorităţi parlamentare au schimbat, într-o anumită măsură, forţa grupurilor parlamentare implicate în negocieri.
Premierul Victor Ponta a mutat mai rapid decât liberalii şi a strâns în jurul său 270 de senatori şi deputaţi, faţă de majoritatea de 295.
Astfel, Ponta a anunţat din start că PSD şi UNPR vor avea un grup parlamentar comun, iar PNL şi PC vor avea grupuri separate. Declaraţia lui Ponta i-a pus în inferioritate pe liberali pentru că grupul PSD