Iarna, suferinzii de psoriazis trebuie să-şi protejeze într-un mod special pielea. Pe lângă impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu psoriazis nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturală, ca în timpul verii. “Este recomandat ca persoanele bolnave să folosească creme emoliente şi produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii atât pe zonele afectate de psoriazis cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”, spune dr. Carmen Curea, medic primar dermatologie.
Foarte important în timpul iernii este ca această categorie de persoane să nu uite de mănuşi, chiar dacă temperatura exterioară nu este foarte scăzută.
Pentru persoanele cu psoriazis, iarna este un anotimp cu atât mai greu din cauza lipsei soarelui. Expunerea la ultravioletele naturale este considerată o parte importantă a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. În acest caz, o soluţie ar fi folosirea unui lămpi cu ultraviolete artificiale, care să compenseze lipsa razelor naturale. Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, inflamatorie, caracterizată prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt: scalpul, coatele, genunchii, dar această afecţiune poate afecta şi alte zone precum palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile. Psoriazisul este o afecţiune sistemică, autoimună şi nu este contagios. În România această boală afectează aproximativ 400.000 de persoane, de orice vârstă şi orice sex, în timp ce la nivel mondial aproximativ 4% din populaţia globului suferă de psoriazis.
Iarna, suferinzii de psoriazis trebuie să-şi protejeze într-un mod special pielea. Pe lângă impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu psoriazis nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe ca