Guvernul a aprobat ieri majorarea limitei maxime a taxelor locale cu 16%. Legea permite depăşirea acestei limite cu 20%, deci e posibil să vedem în unele localităţi taxe majorate şi cu 39% faţă de actualul nivel.
Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor cu până la 16,05%, după ce o iniţiativă similară fusese respinsă de Guvernul Victor Ponta în urmă cu două luni.
Deoarece administraţiile locale au libertatea de a majora sau micşora la rândul lor nivelul taxelor cu 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern este posibil ca anul viitor să vedem localităţi în care taxele vor creşte cu până la 39% (majorarea cu inflaţia stabilită ieri de echipa Victor Ponta, la care s-ar putea adăuga o creştere de 20% ce poate fi decisă de edilii locali).
Decizia Guvernului de majorare a taxelor nu a fost trimisă spre publicare către Monitorul Oficial. Aceasta înseamnă că ea nu este încă efectivă.
Premierul Victor Ponta a mai declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.
"Deci eu nu măresc nici o taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor - n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%", a susţinut Ponta.
Premierul a mai susţinut că "16% este rata cumulată a inflaţiei, iar ei au voie, conform legii, +/-20%".
"Adică, pot să le şi scadă cu 4%, pot să le şi mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii", a spus Ponta.
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Guvernul este obligat ca la fiecare trei ani să procedeze la o ajustare cu infl