Dacă va proceda aşa cum a anunţat, în mai multe rânduri, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile din 9 decembrie, şi nu-l va desemna premier pe Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu riscă redeclanşarea războiului din această vară, cu siguranţă având proporţii mult mai mari, şi cu efecte greu de prevăzut.
Dacă va face aşa cum îi cer – şi i-au tot cerut, în avans - proaspeţii câştigători ai scrutinului de duminică, adică îl va însărcina pe actualul premier să formeze noul guvern, Traian Băsescu îşi va înghiţi toate cuvintele de ocară pe care i le-a adresat în ultimul timp. Şi nu degeaba. Pentru că, indiferent ce vor spune diversele „comitete şi comiţii” aservite politic Ministerului Educaţiei, Victor Ponta va rămâne în istoria României drept un plagiator. Însuşire pe care, cuprins de euforia câştigării alegerilor, premierul şi-a asumat-o public: „Aşa suntem noi, plagiatorii, mai votaţi”.
Nu mai contează că este o nesimţire fără seamăn din partea premierului să pretindă încă o nominalizare, după ce calităţile sale de plagiator şi de mincinos nu mai sunt un secret pentru nimeni. Nu mai contează că majoritatea românilor au votat o alianţă clădită şi condusă de un om care şi-a bazat întreaga carieră pe furt şi pe minciună. Nu mai contează că o nouă numire a lui Ponta drept premier ne va descalifica în faţa lumii civilizate. Important este că acei care au câştigat alegerile cer acest lucru, invocând, în faţa preşedintelui şi a naţiunii, „însăşi esenţa democraţiei”.
Aşadar, preşedintele nu se află doar în faţa unei dileme personale, ci şi deontologice.
Dacă va proceda aşa cum a anunţat, în mai multe rânduri, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile din 9 decembrie, şi nu-l va desemna premier pe Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu riscă redeclanşarea războiului din această vară, cu siguranţă având proporţii mult mai