"O majoritate tiranică”
- Alegerile parlamentare din 9 decembrie a.c. au fost câştigate de-o manieră zdrobitoare de către USL, care a obţinut 70% din mandatele de parlamentari. Astfel, USL are 395 de parlamentari din totalul de 588. Sunt surprinzătoare aceste rezultate?
- Da! Deşi victoria USL era prevăzută de toate sondajele de opinie, cred că nici liderii social-liberali nu se aşteptau să fie de-o asemenea proporţie. Speram că electoratul se va asigura ca în Parlament să existe un echilibru de forţe, astfel încât Opoziţia să poată opri eventualele derapaje ale Puterii. Cu atât mai mult cu cât, în ultimele şapte luni, comportamentul USL, aflată la guvernare, a fost de natură să ne pună pe gânduri, dacă nu să ne îngrijoreze. Am avut semne indubitabile că o putere prea mare acordată USL e riscantă şi că poate pune în pericol instituţiile democratice. Mai mult, credeam că e imposibil ca electoratul să nu observe că economia s-a blocat în această perioadă. Toate astea au îngrijorat pe toată lumea, numai pe români nu. Şi USL a obţinut o victorie neverosimilă. Are două treimi din Parlament, iar împreună cu UDMR, pe care a invitat-o în majoritatea guvernamentală, şi cu minorităţile, care în mod tradiţional sunt cu Puterea, face trei sferturi din Parlament. Ceea ce exclude orice posibilitate de control sau de sancţionare din partea Opoziţiei a abuzurilor pe care le-ar comite USL.
USL mai avea puţin şi devenea partid unic. Este cam cum era în Cehoslovacia, înainte de revoluţia de catifea, când partidul comunist îngăduia existenţa a încă două partide, chipurile de opoziţie. Păstraseră o aparenţă de democraţie. Aşa şi la noi, avem o opoziţie atrofiată, menită să asigure imaginea de ţară democratică a României. Cred că o astfel de majoritate a mai avut numai FSN-ul, în anii '90. Prin urmare, după 23 de ani de exerciţiu democratic, ne co