Senatorul Iulian Urban considera ca alegerile din 9 decembrie ar putea fi considerate neconstitutionale. El porneste de la un comunicat remis presei joi de CCR, in care sunt reamintite, intr-o forma extrem de complicata, motivele pentru care legea Ponta-Antonescu de modificare a legii electorale si reducere a numarului de parlamentari la 300 a fost declarata neconstitutionala.
CCR reaminteste de ce a declarat neconstitutionala Legea uninominalului pur
"Pornim asadar de la Constitutie care spune ca suveranitatea apartine poporului roman, care o exercita; cea mai puternica forma constitutionala de exercitare a suveranitatii poporului este referendumul care, constitutional, are puterea juridica cea mai mare, mai mare decat votul individual dat la alegerile locale sau parlamentare!
In urma criticilor ca a contribuit indirect prin mentinerea actualei legi la sporirea numarului de alesi, CCR transmitea printr-un comunicat ca in motivarea deciziei respective a considerat contra Constitutiei neimplementarea referendumului privind plafonarea la 300 a membrilor Legislativului. Adica Parlamentul 2008-2012 era obligat sa o implementeze, insa nu a facut-o si aici din pacate nu avem sanctiune juridica sau legala.
Insa, atunci cand Constitutia vine in conflict cu legea alegerilor parlamentare, deja avem sanctiune juridica, adica acest lucru inseamna ca alegerile parlamentare din 09 decembrie 2012 sunt neconstitutionale, intrucat ele trebuiau sa se organizeze astfel incat sa se respecte referendumul din 2009 care a devenit lege si care obliga la reducerea numarului de parlamentari la 300 si la Parlament unicameral", comenteaza avocatul Iulian Urban pe blog, adaugand ca mandatele de parlamentari obtinute la 9 decembrie ar fi neconstitutionale, adica, sustine el, "intregul stat roman va functiona in conditii de ilegalitate".
U