Un localnic din comuna clujeană Sic ameninţă că va lăsa în faţa primăriei vaca sa moartă, în semn de protest la răspunsul edilului de a îngropa animalul „unde ştie". Potrivit legii, consiliile locale trebuie să plătească incinerarea la o firmă de specialitate.
Martin Csorba, din comuna clujeană Sic, s-a arătat revoltat de răspunsul reprezentanţilor primăriei după ce a anunţat, conform legii, că un animal din gospodăria sa, respectiv o vacă, a murit.
„E vorba de o vacă ce o avea socrul meu. Animalul a murit şi am mers să anunţăm la primărie, aşa cum prevede legea. În mod normal, cadavrul trebuia să fie preluat de firma Protan, singura din judeţ care se ocupă de incinerarea animalelor moarte. Deşi primăria trebuia să aibă contract cu o astfel de firmă, primarul Ioan Sallai mi-a spus să duc animalul pe hotar, să-l îngrop, pentru că nu sunt bani pentru Protan. Legea e lege şi trebuie respectată. Unde să îngropăm vaca pe frigul ăsta? Mă duc cu ea în faţa primăriei şi să facă ce vor cu ea", a spus, revoltat, Martin Csorba. Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) Cluj, Alexandru Duma, spune că, într-adevăr, legea cere ca autorităţile locale să aibă contract cu o firmă care se ocupă cu incinerarea animalelor moarte în gospodării. „Ordonanţa nr. 47/2005 prevede cum trebuie gestionate astfel de situaţii. Până în 2010, statul subvenţiona gospodăriile prin intermediul primăriilor, însă, apoi s-a dat o directivă europeană prin care s-a interzis subvenţia. Problema e că primăriile nu au bani, sătenii la fel, astfel se creează un vid. Costul pentru transportul unui cadavru de animal şi incinerarea acestuia e mare, e vorba de 1.300 de lei", a explicat directorul DSV Cluj.
Primarul Ioan Sallai spune că nu putea să ceară firmei Protan să ridice cadavrul până când nu avea un certificat de constatare de la medicul veterinar. „Ce trebuia să fac? Să iau animalul în