PSD a fost motorul tratativelor din ultimele zile pentru formarea unei majorităţii parlamentare. În acest fel, PSD îşi pregăteşte terenul pentru a lua partea leului la discuţiile pentru formarea noului Executiv.
UPDATE Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat, joi, întrebat dacă vede posibilă o coabitare la guvernare a PC alături de UDMR, că acest lucru este "greu de conceput", dar că o hotărâre se va lua luni în cadrul USL.
Mai multe runde de negocieri pentru cristalizarea unei majorităţi parlamentare au schimbat, într-o anumită măsură, forţa grupurilor parlamentare implicate în negocieri.
Premierul Victor Ponta a mutat mai rapid decât liberalii şi a strâns în jurul său 270 de senatori şi deputaţi, faţă de majoritatea de 295.
Astfel, Ponta a anunţat din start că PSD şi UNPR vor avea un grup parlamentar comun, iar PNL şi PC vor avea grupuri separate. Declaraţia lui Ponta i-a pus în inferioritate pe liberali pentru că grupul PSD urma să aibă 227 de membri faţă de cei 147 ai PNL.
O altă mişcare a PSD a fost anunţarea unei cooptări la guvernare a UDMR. Liberalii s-au arătat rezervaţi din start şi şi-au menţinut reţinerea şi după întâlnirea de miercuri seara USL-UDMR. La această întâlnire, preşedintele PNL, Crin Antonescu le-a transmis liderilor UDMR că nu este momentul unei cooptări la guvernare.
Calculul liberalilor este unul simplu: un protocol cu UDMR de susţinere a Guvernului ar fi, de fapt, o alianţă între Uniune şi premierul Ponta şi mai puţin între USL şi UDMR.
Dacă socotim că UDMR are 27 de parlamentari iar minorităţile, care şi-au dat deja acordul pentru susţinerea lui Ponta, 18, în jurul premierului ar fi un grup de 270 de parlamentari. În plus, PSD ar putea atrage câţiva parlamentari PPDD.
Avantajul numărului de parlamentari ar fi folositor pentru PSD în momentul în care se va stabili lista viitor