Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom va întrece rivalii americani de la ExxonMobil şi va înregistra un profit de 37,9 miliarde de dolari, potrivit estimărilor centralizate de Bloomberg. Acţiunile companiei au scăzut însă cu 14% anul acesta, deoarece gigantul îşi varsă banii în cel mai mare program de investiţii din sectorul energiei, care include construcţia gazoductului South Stream şi a unui terminal de export în Orientul Îndepărtat.
Grupul rus a cheltuit anul trecut 53 miliarde de dolari pe investiţii majore, mai mult decât PetroChina, cel mai mare producător de petrol chinez, care a cheltuit 46 miliarde de dolari, şi ExxonMobil, care a investit 36,8 miliarde de dolari. Gazprom a păstrat doar 7% din câştig pentru plata dividendelor, cel mai mic procent dintre primele zece companii energetice la nivel mondial. Astfel, investitorii plătesc pentru priorităţile politice ale preşedintelui Vladimir Putin, anume ocolirea Ucrainei în drumul spre pieţele din Europa şi dezvoltarea regiunilor sărace ale Rusiei, potrivit analiştilor IFC Metropol şi Sberbank CIB.
Gazprom mizează pe South Stream deşi cererea în Europa este în scădere
Proiectul South Stream susţinut de Kremlin va avea o notă de plată de peste 20 miliarde de dolari. Analiştii se întreabă însă dacă acesta va prezenta vreun beneficiu pentru companie, având în vedere că în Europa consumul de gaze naturale va scădea la 550 miliarde de metri cubi în 2015, cu 3,5% mai puţin decât în 2010, potrivit prognozelor Agenţiei Internaţionale de Energie. În plus, infrastructura actuală prin care Rusia livrează gaze Europei operează la 70% din capacitate.
"Gazprom se confruntă deja cu un exces de capacitate de transport spre Europa", spune Ivan Mazalov, director la Prosperity Capital Management, companie care administrează, între altele, acţiuni Gazprom. "Dacă rentabilitatea proiectulu