Secretarul britanic al Energiei, Edward Davey, va incerca sa convinga parlamentarii, joi, ca exploatarea gazelor de sist este benefica tarii, la un an dupa interdictia declansata de temerile ca forarea a produs cutremure in Blackpool.
Liberal-democratul este cel care va lua decizia daca ridica interdictia sau nu, scrie Telegraph.
Daca interdictia ar fi ridicata, s-ar da unda verde explorarii in sudul, nord-vestul si nord-estul Angliei. Marea Britanie are rezerve importante de gaze de sist, pe o suprafata reprezentand 60% din teritoriu, arata sursa citata. Grupurile pentru protectia mediului sunt insa ingrijorate ca forarile vor distruge si polua terenul.
Daca explorarile sunt repornite, este de asteptat ca Davey sa insiste pentru reglementari dure, fiind mai sceptic cu privire la potentialul gazelor de sist de a reduce pretul energiei decat premierul David Cameron.
In octombrie, secretarul pentru Energie a precizat ca spera "sa fie posibil sa dau unda verde explorarii gazelor de sist", insa a avertizat ca nu exista o solutie miraculoasa la problemele energetice ale Marii Britanii.
In schimb, ministrul de Finante, George Osborne, sprijina pe deplin tehnologia de extractie a gazelor de sist, care presupune ca apa si substantele chimice sa fie pompate cu presiune in roci pentru a cauza fracturi ce elibereaza gazele naturale, care sunt apoi captate.
Osborne a anuntat ca va exista un nou Birou al Gazelor Neconventionale, pentru a ajuta crearea noilor reguli si a grabi producerea energiei.
Si Cameron a explicat marti, ca Marea Britanie "trebuie sa ia parte la fracturare si la gazele neconventionale deoarece aceasta poate fi or evolutie in care trebuie sa fim implicati".
Un raport al departamentului Energiei si Schimbarii Climatice arata ca Marea Britanie are rezerve potentiale d