Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit la GÂNDUL LIVE despre legătura dintre carnea de pui şi pubertatea precoce. „Nu carnea de pui este vinovată de apariţia pubertăţii precoce, ci obiceiul, greşeala mamelor de a hrăni copiii numai şi numai cu carne de pui. În momentul în care un copil nu mănâncă în primii cinci-şase ani de viaţă decât carne de pui să nu ne mirăm, că până la urmă pot apărea astfel de probleme, pentru că este un dezechilibru creat dintr-un exces de carne de pui, nu pentru că carnea de pui ar avea hormoni”, a declarat nutriţionistul.
Dr. Bilic precizează că o altă greşeală a părinţilor constă şi în faptul că cei mici sunt hrăniţi de mai multe ori pe zi cu carne de pui. Nutriţionista menţionează că acest tip de carne nu este principalul vinovat al apariţiei pubertăţii precoce. „Este o idee falsă care, din păcate a prins foarte multe rădăcini în conştiinţa oamenilor. Puii nu sunt crescuţi cu hormoni, însă în momentul în care sunt hrăniţi cu soia să nu uităm că acest aliment conţine fitoestrogen, substanţă identică cu estrogenul uman şi care se absoarbe extrem de eficient din soia”, punctează Mihaela Bilic.
Nutriţionista spune că soia nu trebuie exclusă definitiv din dieta zilnică, pentru că aceasta are şi ea un rol foarte bine definit în dieta noastră. „Femeile ajunse la menopauză pot substitui estrogenul care nu se mai sintetizează la fel de bine incluzând în dietă soia. De asemenea, acest aliment poate oferi o protecţie împotriva cancerului de sân. Dar, iată, cantităţi mari de estrogen mai ales la un copil în dezvoltare, în creştere pot perturba dezvoltarea sistemului genital, pot duce la apariţia cazuri de menstruaţie precoce în cazul fetelor, iar la băieţei poate apărea ginecomastria – creşterea sânilor, sau şi mai grav tulburări ale metabolismului, în sensul unei încetiniri a creşterii, pentru că în momentul în care intervenim