Pentru că în perioada sărbătorilor, fie ele de iarnă sau pascale, obişnuim să mâncăm de două ori mai mult decât în mod normal, medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat la GÂNDUL LIVE cum să mâncăm sănătos de sărbătorile de iarnă. Din punctul de vedere al medicului nutriţionist nu trebuie să evităm niciun preparat tradiţional, cu o singură condiţie :”putem să gătim un pic mai dietetic”.
„Sarmalele nu trebuie să plutească în grăsime, friptura nu trebuie să fie împănată. Nu trebuie să mâncăm foarte mult din punct de vedere cantitativ. Dacă ne săturăm cu salata de beouf şi mâncăm celelalte preparate fiind deja sătuli este clar că nu ne vom le vom putea aprecia la fel de mult”, a spus dr. Bilic.
La Gândul Live Mihaela Bilic a vorbit despre fiecare preparat tradiţional în parte şi despre aportul caloric pe care îl au acestea. „Piftia poate fi un fel de mâncare extrem de dietetic. Este vorba despre carne de porc sau de curcan fiartă. În momentul în care noi punem acele picioare de porc sau tot ce punem ca şi carne de calitate inferioară o punem pentru gelatină şi tot ce înseamnă cartilagiu, zgârciuri, gelatină – ele nu au calorii, ele sunt doar un agent de închegare a respectivului preparat. În momentul în care curăţăm piftia de grăsimea care se ridică la suprafaţă şi ea s-a închegat preparatul este defapt o carne fiartă, cu gelatină multă care este extrem de dietetică”, a explicat medicul nutriţionist.
Salata de boeuf este şi ea un preparat extrem de sănătos, spune nutriţionistul, cu o singură condiţie: să nu conţină foarte multă maioneză. „Acest preparat este prin definiţie dietetic pentru că toate ingredientele sunt fierte. Singurul lucru pe care îl putem face rău este să punem foarte multă maioneză. Aici foarte multe gospodine greşesc pentru că pun atât de multă maioneză încât aproape nu se mai văd ingredientele din salata respectivă şi este