Piaţa de artă din România sfidează criza şi creşte de la an la an. Specialiştii spun că investiţiile în acest domeniu sunt printre cele mai sigure, în condiţiile în care valoarea operelor se măreşte constant. O parte din cele mai importante tablouri scoase la licitaţie în România pot fi admirate în aceste zile şi la Cluj, în cadrul unei expoziţii.
Dezvoltarea pieţei de artă din România a început în 2008, odată cu debutul crizei economice. Şi de atunci a evoluat constat, având o creştere de circa 30% pe an. În prezent, aproximativ 400 de obiecte de artă sunt scoase pe piaţă lunar de cele nouă case de licitaţie existente.
"Astăzi, faţă de 2008, e cam de zece ori crescută, în termeni de volum, de număr de cumpărători, de ofertă disponibilă la latitudinea cumpărătorilor. Cât este în prezent piaţa de artă din România? Anul acesta undeva la 20 de milioane, faţă de 2008 când era undeva la 2,5 milioane", a menţionat Alexandru Bâldea, director casă de licitaţii.
Specialiştii explică acest fenomen prin creşterea constantă a valorii operelor de artă.
"Lumea simte nevoia unor bunuri nu atât culturale, cât fizice, a căror valoare este consacrată. Întâmplarea face că, fiind o piaţă foarte mică şi crescătoare, creşte şi valoarea operelor de artă pentru că creşte cererea. Acesta este motivul pentru care unii o tratează ca şi investiţie", a adăugat Bâldea.
O parte din cele mai bune picturi aflate pe piaţa din România pot fi admirate şi la Cluj. Printre ele un tablou de Theodor Pallady estimat la 75.000 de euro sau o pictură de Nicolae Tonitza, estimată la 45.000 de euro.
Cea mai scumpă operă scoasă la licitaţie este "Întoarcerea de la târg" a lui Nicolae Grigorescu, a cărei preţ porneşte de la 200.000 de euro. Valoarea picturii este dată de tema tradiţionalistă, dar şi de starea excelentă în care se găseşte 10:10
Picturile pot fi admirate până