Președintele Nicolae Timofti a spus săptămâna aceasta că judecătorii vor trebui să fie plătiți mult mai bine, ca să nu fie tentați „să caute surse de existență în altă parte” - cu alte cuvinte, să nu fie coruptibili. Declarația lui Timofti, care vorbea de un salariu de 10.000 de lei pe lună pentru un judecător începător, față de 3.000 în prezent, i-a iritat pe unii adversari politici ai președintelui, care și-au adus aminte că el însuși e de profesie jurist. Detalii are Liliana Barbăroșie.
Preşedintele Nicolae Timofte nu a luat până acum vreo decizie pentru care ar fi putut fi suspectat că ar vrea să-şi păstreze prietenia foştilor săi colegi de breaslă. Dimpotrivă, mai întâi el a respins câteva avansări ale unor magistraţi bănuiţi că ar deţine averi nemotivate, iar apoi a promulgat chiar o decizie care i-a lăsat pe magistraţi parţial fără imunitate, măcar că criticase anterior această iniţiativă a ministrului justiţiei, Oleg Efrim. Zilele trecute, şeful statului a anunţat însă că va iniţia o majorare de salarii pentru magistraţi, fapt pentru care şi-a atras imediat această bănuială.
Iată cum au apreciat anunţul preşedintelui socialiştii în frunte cu Igor Dodon:
„Este cinic să vorbim despre majorarea salariilor la judecători, atunci când sunt sute de mii de persoane la limita sărăciei, când pensionarii şi invalizii nu au compensaţii. Dle Timofte, avem dreptul moral şi politic să vă învinuim de protecţionism în favoarea judecătorilor. Sunteţi preşedinte al ţării, nu al judecătorilor. În aceste luni nu am auzit nici o iniţiativă din partea dvs. de majorare a pensiilor, a indemnizaţiilor, a compensaţiilor, da tot vorbiţi de majorarea salariilor judecătorilor.”
Replica şefului statului făcută publică astăzi de purtătorul de cuvânt prezidenţial, Vlad Ţurcanu, este că prin această atitudine deputatul Dodon demonstr