Coreea de Nord a trimis o unda de soc in intreaga lume, miercuri, cand a trimis pe orbita un satelit, la bordul unei rachete ce ar putea livra o incarcatura nucleara impotriva Statelor Unite.
Urmatorul sau pas va fi, cel mai probabil, un test nuclear, al treilea efectuat de statul comunist, scrie Reuters.
Testul din 2009 a fost pe 25 mai, la o luna dupa lansarea unei rachete. Imagini luate recent de satelit arata ca Nordul a reconstruit o veche sosea ce conduce la zona de testare nucleara din muntii din nordul tarii. Zapada de la intrarea in tunelul de testare a fost curatata chiar din luna noiembrie.
Costurile programului de rachete si al armelor nucleare, estimate de Coreea de Sud la 2,8-3,2 miliarde din 1998 incoace, nu reprezinta niciun impediment pentru Nord, la fel cum nici sanctiunile internationale nu dau nopti nedormite liderului de la Phenian, Kim Jong Un.
"Coreea de Nord va insista ca sanctiunile sunt nedrepte, si daca sanctiunile sunt intarite, posibilitatea ca Nordul sa efectueze un test nuclear este mare", este de parere Baek Seung-joo, de la Korea Institute of Defense Analyses.
Consiliul de Securitate ONU se va intalni pentru a discuta cum sa raspunda lansarii, ce incalca sanctiunile impuse in 2006 si 2009, care au interzis statului sa faca progrese in ceea ce priveste programele nuclear si de rachete, dupa cele doua teste cu arme nucleare.
Consiliul de Securitate pare sa creada ca poate descuraja Phenianul, condus de al treilea lider ereditar din 1948 incoace, sa faca noi teste nucleare sau cu rachete. Cu toate acestea, pana si China, principalul sustinator al Nordului, are o influenta limitata asupra acestui stat.
Nordul este dispus sa se opreasca abia dupa ce a incheiat un tratat cu SUA, a capatat recunoastere diplomatica si sume consistente pentru a-si revigora econ