Europenii doresc sa termine anul intr-o nota pozitiva, joi si vineri, reluand perfuziile financiare pentru Grecia si lansand concret uniunea bancara, prima etapa de intarire a zonei euro, sever incercata de criza in ultima perioada, scrie AFP. Inaintea summitului consacrat Uniunii Economice si Monetare, care incepe joi dupa-amiaza la Bruxelles, si unde Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu, ministrii de Finante din UE au ajuns in noaptea de miercuri spre joi la un acord asupra supervizarii bancare, dupa discutii maraton care au durat 14 ore. Un "acord istoric" pentru comisarul insarcinat cu Serviciile financiare, Michel Barnier.
Cei 27 au reusit in cele din urma sa cada de acord, ceea ce le va permite sa prezinte un front unit in discutiile care vor urma acum la Parlamentul European, si care vor incepe saptamana viitoare. "Este un cadou de Craciun pentru noi, dar si pentru intreaga Europa", a afirmat ministrul cipriot al Finantelor, Vassos Shiarly, care a prezidat reuniunea.
Punerea in practica a unei supravegheri comune a bancilor in Zona Euro, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE), este prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice aparitia de noi crize.
Supravegherea integrata a bancilor, care va viza in timp nu doar zona euro, ci si celelalte tari din UE care vor dori sa participe la mecanism, nu va fi pusa in practica decat progresiv in cursul anului 2013, dar va fi operationala in 1 martie 2014.
Acest acord a aparut doar cu cateva ore inaintea inceperii summitului sefilor de stat si de guvern din UE, care va fi consacrat aprofundarii uniunii monetare.
Mecanismul de supraveghere este o conditie pentru a permite recapitalizarea directa a bancilor aflate in dificultate prin fondurile de salvare din Zona Euro, pentru a permite taierea legaturii d