Cercetătorii care încearcă să dezvăluie misterele originii vieţii pe Pământ au abordat teoriile dintr-o perspectivă greşită, conform unui nou studiu. În loc să încerce reproducerea elementelor chimice primordiale care au dat naştere vieţii acum 3,7 miliarde de ani, trebuie luate în considerare diferenţele cheie ale modului în care vieţuitoarele stochează şi procesează informaţia, pentru a înţelete originea vieţii.
„Încercând să explice apariţia vieţii, oamenii s-au fixat asupra unei probleme de chimie, asemănătoare cu prepararea unei prăjituri, pentru care avem un set de ingrediente şi instrucţiuni de urmat”, a spus Paul Davies, fizician şi astrobiolog dla Arizona State University care a contribuit la realizarea studiului.
Acea abordare nu reuşeşte să sintetizeze esenţa a ceea ce reprezintă viaţa, conform noii reorii.
Captarea esenţei vieţii
Sistemele vii au o caracteristică unică, accea a fluxului dublu de informaţii, de jos în sus şi invers, în ceea ce priveşte complexitatea, explică studiul. De exemplu, fluxul de la bază în sus evoluează de la molecule, la celule, până la organisme întregi, iar cel invers păstrează direcţia, în sens opus. Noua perspectivă aruncă o lumină nouă asupra originii vieţii, pe de o parte, şi asupra modului în care sunt căutate forme de viaţă pe alte planete, pe de altă parte.
„În prezent ne concentrăm să găsim forme de viaţă identice nouă, cu aceleaşi molecule”, a explicat Chris McKay, astrobiolog la NASA, apreciind că abordarea noului studiu are potenţialul de a stabili un sistem de referinţă după care pot fi luate în considerare şi alte clase de molecule organice care ar putea sta la baza vieţii.
Studiul a fost publicat pe 11 decembrie în „Journal of the Royal Society Interface”.
Abordarea din perspectiva chimiei
Cercetătorii au încercat să recreeze evenimentele primordiale în urma cărora