Elveţia, Australia şi ţările scandinave sunt percepute drept ţările cele mai „prietenoase” pentru familiile cu copii.
Unde ar vrea femeile, dar şi bărbaţii să aibe copii? În ce ţară cred ei că sunt condiţiile cele mai bune pentru a creşte un copil, unde vor avea urmaşii un viitor cât de cât asigurat ? Întrebări care nu pot primi decât răspunsuri subiective dar Economist Intelligence Unit, secţia de cercetare a săptămânalului britanic omonim, a făcut un sondaj. În 80 de ţări. Cu rezultate foarte interesante, relatează Ileana Giurchescu, care rezumă presa internaţională.
Potrivit celor intervievaţi, Elveţia, Australia şi ţările scandinave oferă condiţiile cele mai bune. Sau sunt percepute drept ţările cele mai „prietenoase” pentru familiile cu copii. Criteriile, puse de Economist Intelligence Unit, au fost pe lângă longevitate, calitatea vieţii şi a asistenţei medicale şi perspectivele de viitor ale noii generaţii.
Laya Kekic, directorul secţiei de prognoze naţionale din cadrul EIU, declară publicaţiei Prague Post că „banii ajută mult, influenţează aprecierea celor intervievaţi dar nu este factorul determinant: securitatea, sistemul sanitar, calitatea mediului sunt tot atât de importante” precizează Kekic.
Iar dintre ţările fost comuniste, est-europene sau fost sovietice, Cehia se clasează pe primul loc, în sondaj, pe locul 28, la egalitatea cu Spania.
Ce face Cehia atît de atractivă, am întrebat-o pe Radka Novakova, 38 de ani, secretară şi mamă a doi copii de 3 şi 5 ani ? În primul rând faptul că sistemul concediului maternal a devenit mult mai flexibil, „poţi sta acasă cu un copil până împlineşte patru ani, dar te poţi întoarce şi mai repede la lucru sau împărţi acest concediu cu tatăl copilului”.
Pentru Natașa, care este tehnician de radio, tot mamă a doi copii, unul la grădiniţă şi celălalt deja la şcoala