In pofida unui an dominat de turbulente in zona euro, uniunea monetara va intra in 2013 cu o perspectiva mai buna decatcu 12 luni in urma. Desi au aparut indicii de imbunatatire a stabilitatii economice, raman pe mai departe multe obstacole importante de depasit inainte sa poata avea loc orice fel de redresare, se arata in raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast(EEF).
Conform EEF, PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modestadin 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Rate de crestere similare sunt de asteptatsi pentru restul decadei.
Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.
Desi riscul iesirii Greciei din zona euro s-a redus de la 15% la 5%, nu se vor inregistra alte cresteri semnificative pana candnu vor fi eliminate indoielile care persista in legatura cu stabilitatea euro. EEF prevede ca BCE si guvernelemai au multe de facut pentru a stinge preocuparile ramase. Exista, totusi, semne incurajatoare ca mixul de politici s-a redirectionat de la unul centrat exclusiv pemasuri de austeritate la unul menit sa stimuleze cresterea.
Fata de perioada deinceput a verii 2012, pieteleeuropene par acum mult mai increzatoare ca zona euro va supravietui. Cu toate acestea, performantele de crestere din zona euro raman impartite. Se estimeaza ca tarile cu economii dezvoltate vor continua sa inregistreze rezultate mai bune decat cele in crestere, iar acestea din urma se vor zbate pentru a creste chiar cu procente mici in urmatorii cativa ani. Va fi un mediu de operare dificil, atat pentru liderii din business cat si pentru cei din sfera politica.
Companiile trebuie sa se pregateasca pentru un "deceniu pierdut" in Europa, in care cresterea va stagna, iar r