36 de familii, care locuiesc într-un bloc cu opt etaje din Craiova, urcă zilnic pe scări, imobilul neavând lift. Nu pentru că blocul S1, situat pe bulevardul Decebal, ar fi fost proiectat fără lift sau că proprietarii nu ar fi plătit contravaloarea acestuia. Dimpotrivă, în anii ’90, când locatarii au intrat în posesia locuinţelor, în contractul de vânzare-cumpărare apărea următoarea frază: „Cumpărătorul se obligă să achite eventuala diferenţă ce va apărea în legătură cu montarea liftului, în termen de 30 de zile de la comunicare“. Liftul era prins în costurile contractului de vânzare-cumpărare, iar locatarii de la acea vreme urma să mai suporte doar preţul manoperei instalării ascensorului. O parte din ei au şi plătit în anii 1998 - 1999 câteva mii de lei către RA INVEST. Numai că nici până azi, la peste 20 de ani de la darea în folosinţă a acestui bloc, proprietarii din blocul S1 nu au un lift. „Blocul a fost dat în folosinţă în 1991 fără să aibă instalat şi liftul, deşi acesta era prevăzut în proiect. Casa liftului există. Prin contractul de vânzare-cumpărare, noi am plătit şi liftul. Câţiva ani mai târziu am primit nişte înştiinţări de la Consiliul Judeţean Dolj - Sector Servicii Publice cum că trebuie să plătim „contravaloarea utilajului liftului“, deşi în calculul privind stabilirea valorii de cumpărare a fiecărui apartament acesta a fost inclus, după cum reiese din contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu INVEST. Eu am plătit peste 49.000 de lei în 1999“, a spus Cristina Bălan, proprietar la apartamentul 26.
În aceeaşi situaţie este şi Mirela Drăgucean, care îşi aminteşte că în anul 1998 a plătit şi ea pentru lift aproape 50.000 de lei.
Graba i-a lăsat fără lift
Cauzele pentru care proprietarii bănuiesc că ar fi acum lipsiţi de lift sunt graba acestora de a intra în posesia unei locuinţe, dar şi faptul că atât constructorul