După luni de negocieri şi o reuniune-maraton de 14 ore, liderii europeni au găsit o formulă finală pentru înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere bancară.
La finalul unei întâlniri-maraton de 14 ore care a avut loc miercuri la Bruxelles, miniştrii de Finanţe din blocul comunitar au ieşit cu „un cadou de Crăciun pentru noi şi pentru întreaga Europă“, după cum a spus ministrul cipriot Vassos Shiarly. Apariţia autorităţii este considerată primul pas pentru înfiinţarea unei uniuni bancare pentru blocul comunitar.
„Este un acord istoric“, a declarat şi Michel Barnier, comisarul european pentru Servicii Financiare. „Pas cu pas, suntem pe cale de a soluţiona criza prin care trece zona euro“, şi-a felicitat omologii şi ministrul francez Pierre Moscovici.
UNIUNEA FĂRĂ UNITATE
Dincolo de apariţia noii instituţii şi cadrul propriu-zis în care va funcţiona noua autoritate, decizia de a finaliza şi anunţa acum pasul este considerată mai degrabă o mişcare de imagine, liderii reuşind astfel să aducă în vizor, pentru prima dată după multă vreme, ideea de unitate în blocul comunitar. Însă şi aceasta stă sub semnul întrebării. Deja, Marea Britanie, Cehia şi Suedia au anunţat că nu vor să facă parte din uniune – cel puţin pentru moment. În plus, mai mulţi miniştri şi-au exprimat îngrijorarea ca noua structură să creeze două tabere în interiorul Autorităţii Bancare Europene, mai ales că ţările din zona euro vor avea majoritate şi se vor putea impune la fiecare vot.
Înfiinţarea autorităţii de supraveghere este aclamată de Bruxelles drept o nouă strategie de soluţionare a crizei, însă planul nu face nimic pentru a combate efectele imediate ale acesteia. Liderii europeni speră că, printr-o supraveghere mai strictă a grupurilor bancare, vor elimina o parte dintre problemele sistemice care au contribuit la izbucnirea crizei