Avem, ca naţie şi ca indivizi, o listă lungă şi stufoasă de defecte. Avem însă şi calităţi pe care, dacă ştim să le punem în valoare, putem să le transformăm în adevărate mine de aur. Drumul e lung şi adesea anevoios, dar la capătul lui se află întotdeauna recompense care fac să merite efortul. La începutul acestui drum se află acum şi Dan Croitoru, un tânăr antreprenor care a primit recent premiul pentru cea mai bună idee de afacere din Europa. Cum are de gând să pună în practică un concept nou pentru România şi ce şanse are într-o economie care încă se resimte după patru ani complicaţi?
„Am 27 de ani şi sunt din Suceava. Am terminat Facultatea de Ştiinţe Politice, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice si Administrative din Bucureşti”, aşa îşi începe, metodic, prezentarea Dan Croitoru, tânărul care de curând a luat premiul pentru cel mai bun concept de afacere, în cadrul competiţiei Erasmus Entrepreneurship Awards 2012, organizată de Comisia Europeană împreună cu Preşedinţia Parlamentului European.
Se poate spune că un român a conturat un standard de aşteptări, fiind pentru prima oară când Comisia Europeană a organizat acest concurs. Ideea sa va fi, aşadar, punctul de reper în funcţie de care, în anii următori, alţi tineri antreprenori vor fi evaluaţi şi judecaţi de specialişti europeni.
De la Ljubljana, acolo unde se află pentru o perioadă în cadrul unui schimb de experienţă şi unde lucrează alături de un antreprenor local, care a dezvoltat o afacere în domeniul on-line, Croitoru vorbeşte cu optimism despre viitorul său în business. Nu vrea să deschidă nici o shaormerie, nici un bar, nici un magazin, ci vrea să facă bani din servicii şi proprietate intelectuală – singura şansă a tinerilor antreprenori care nu dispun de fonduri uriaşe şi nici nu au în spate un investi