Victor Ponta, Traian Băsescu şi Kelemen Hunor au fost ieri la Bruxelles. Nu este clar dacă s-au şi intersectat, dar, date fiind rezultatul alegerilor parlamentare, perspectiva prezidenţialelor şi mizele pe termen lung ale guvernării, există interese ca toţi trei să se afle de aceeaşi parte a baricadei. Cert este că UDMR şi PSD negociază încă dinaintea alegerilor.
PSD negociază tot mai strâns pentru obţinerea unei majorităţi parlamentare fără voturile liberalilor. Deja premierul Victor Ponta a reuşit să adune în jurul lui circa 270 de parlamentari şi mai are nevoie doar de 25 pentru a avea o majoritate simplă de partea sa. PSD are 221 de senatori şi deputaţi, UDMR are 27, iar grupul minorităţilor 18. Restul până la 295, cât înseam-nă majoritatea parlamentară, va fi completat, după cum a sugerat Victor Ponta, cu oameni de la PP-DD, partid despre care a spus că nu are nici doctrină, nici ideologie, nici lideri. E posibil să se găsească însă traseişti şi în rândurile democrat-liberalilor, fiindcă urmează o opoziţie lungă.
Atunci când vrea să aducă UDMR la guvernare, Victor Ponta pune în aplicare o strategie mai serioasă. PSD are nevoie de maghiari nu doar pentru a le demonstra oficialilor de la Bruxelles că nu vor să deraieze, ci şi pentru a-i şantaja, la nevoie, pe liberali. Victor Ponta a spus imediat după anunţarea rezultatelor finale că fiecare partid din USL va avea propriul grup parlamentar, cu excepţia UNPR care va fuziona cu PSD. În acest fel aritmetica se aplică mai simpul şi PNL înţelege că socialiştii se vor desprinde mai devreme sau mai târziu din USL. Surse din zona liberală mizează pe ruperea Uniunii spre sfârşitul anului viitor, numai că Victor Ponta îşi face o majoritate cu ajutorul căreia se va desprinde atunci când va avea cea mai mare oportunitate. UDMR este garantul jocurilor de glezne pe care le face PSD în detrimental libera