Pentru Raisa Bărbuceanu, de 3 ani, din Ploieşti, lumea nu a avut, multă vreme, sunet şi nici cuvânt, ea născându-se cu surditate profundă. Un implant cohlear i-a permis să-şi audă părinţii spunându-i “Te iubim” ori pe ea însăşi rostind “mama” şi “tata”. Dar acum Raisa are nevoie de un procesor vocal performant, aparat ce costă 4.000 de euro. Pentru Raisa Bărbuceanu, de 3 ani, din Ploieşti, lumea nu a avut, multă vreme, sunet şi nici cuvânt, ea născându-se cu surditate profundă. Un implant cohlear i-a permis să-şi audă părinţii spunându-i “Te iubim” ori pe ea însăşi rostind “mama” şi “tata”. Dar acum Raisa are nevoie de un procesor vocal performant, aparat ce costă 4.000 de euro.
Acum ceva mai mult de 3 ani, în august 2009, venea pe lume Raisa, cea mai mare bucurie şi împlinire a părinţilor ei. “Eram fericiţi şi deja visam la clipa în care fetiţa noastră va spune prima oară «mama»”, ne-a scris Adela, mama micuţei.
După câteva luni însă, o bănuială cumplită a intrat în sufletul lor: Raisa părea să nu audă. Testele făcute la Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională ORL Panduri din Bucureşti au dat verdictul sec şi dur: Raisa suferea de hipoacuzie neurosenzorială profund bilaterală. Sau, în termeni obişnuiţi, era complet surdă. După şocul iniţial, cei doi părinţi au reuşit să o înscrie pe Raisa în programul de implant cohlear suportat financiar de stat, o operaţie care, altfel, ar fi costat peste 20.000 de euro.
“Exact de Sf. Maria, pe 15 august, anul acesta, fetiţa mea, aşa cum a putut ea, a spus pentru prima oară «mama ». Am crezut că îmi fuge pământul de sub picioare de emoţie”, adaugă Adela Bărbuceanu.Acum însă, Raisa ar avea nevoie de un procesor vocal mai performant, ce i-ar reda mult mai fidel şi mai fin sunetul 2012specialdin jur, ajutând-o să înţeleagă până la 90% din cuvinte chiar şi în medii zgomotoase.
Dar un astfel de aparat