Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a înregistrat pe parcursul ultimei luni nu mai puţin de zece cazuri de rabie, şase la vulpi, trei la bovine şi unul la jder. Cifra este mare în condiţiile în care de la începutul anului, în total, s-au înregistrat 36 de cazuri de rabie, şi este explicată parţial de numărul mai mare de acţiuni de vânătoare la vulpe, dar şi de transmiterea virusului la bovine.
Per total, din cele 36 de animale la care s-a diagnosticat rabia în 2012, 26 au fost vulpi, şapte bovine, de asemenea câte un caz fiind înregistrat la câine, la pisică şi la jder.
Doctorul Octavian Ilisoi, directorul executiv al DSVSA Suceava, a explicat că în ultimii ani Suceava nu a fost inclusă pe lista judeţelor în care s-au efectuat campanii de vaccinare anti-rabică la vulpe, principalul purtător al virusului turbării.
De luna trecută sanitar-veterinarii au demarat însă o campanie de vaccinare antirabică orală a vulpilor. Momelile vaccinale sunt lăsate în pădure, în special în zona vizuinilor de vulpe, pentru ca animalele să consume substanţa antirabică.
„Au fost distribuite 2.084 de momeli vaccinale, iar campania va continua şi în 2013, inclusiv cu o vaccinare pe cale aeriană. Au fost instruiţi medicii veterinari oficiali şi administratorii fondurilor de vânătoare în ceea ce priveşte vaccinarea manuală la vizuină, respectiv vânătorile de control la 45 de zile”, a declarat doctorul Octavian Ilisoi.
El a precizat că a fost realizată în proporţie de 98% şi campania de vaccinare antirabică la pisici şi câini.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a înregistrat pe parcursul ultimei luni nu mai puţin de zece cazuri de rabie, şase la vulpi, trei la bovine şi unul la jder. Cifra este mare în condiţiile în care de la începutul anului, în total, s-au înregistrat 36 de ca