Mai multe cazuri de scarlatină au fost depistate în această perioadă în două unităţi de învăţământ din municipiul Arad. Este vorba despre Şcoala Generală nr. 4, unde a fost depistat un singur caz şi de Colegiul „Csiky Gergely“, unde s-au descoperit patru elevi, toţi provenind din aceeaşi clasă. În clasa respectivă s-a efectuat o dezinfecţie cu o firmă autorizată, fiind declarată stare de carantină, în timp ce copiii au fost izolaţi pentru stoparea focarului.
Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au depistat, în cursul aceleaşi perioade a anului trecut, un număr de nouă cazuri de infecţie cu scarlatină, numai în primele trei săptămâni ale lunii decembrie. În toate cele nouă cazuri a fost vorba despre copii de grădiniţă şi de clase primare. Pacienţii au provenit atunci din municipiul Arad, Sântana, Lipova şi Horia.
Scarlatina este o infecţie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai că provoacă o infecţie a gâtului, dar produce şi o toxină care cauzează erupţia distinctivă a scarlatinei. Unii oameni sunt mai sensibili la toxină decât alţii, deci este posibil că nu toţi membrii familiei care sunt infectaţi să aibă erupţia, deşi au gâtul streptococic.
Scarlatina este contagioasă pentru oamenii care intră în contact apropiat cu un copil infectat. Complicaţiile sunt rare, dar pot include infecţii mai profunde ale ţesuturilor, febra reumatică şi infecţii ale rinichilor.
„Vârsta cea mai frecventă de îmbolnăvire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai mulţi copii au propria imunitate faţă de toxina produsă de bacterie. Întrucât infecţia este transmisă prin fluidele din căile respiratorii (secreţiile respiratorii), rata infectării este mai ridicată în zonele aglomerate. Infecţia este însoţită de o erupţie asemănătoare şmirghelului, formată din mici bube roşii de 1-2 mm, care se unesc, începând de pe gât, apoi tr