Parteneri europeni ai lui Mario Monti, atât de dreapta, cât şi de stânga, care doresc ca Italia să continue reformele, l-au încurajat cu jumătate de gură pe liderul italian să se lanseze în cursa electorală, susţinându-l împotriva predecesorului său, Silvio Berlusconi, relatează AFP.
Cu câteva ore înaintea unui summit al şefilor de stat şi de Guvern UE la Bruxelles, Mario Monti a fost primit la Comisia Europeană (CE), după care a fost invitatul-surpriză al unei reuniuni a liderilor conservatori din cadrul Partidului Popular European (PPE), din care nu face parte.
Cu toate că şi-au exprimat susţinerea faţă de "profesor", lideri PPE s-au abţinut să îl îndemne în mod deschis să candideze în următoarele alegeri, pentru a nu lăsa impresia că s-ar amesteca în afacerile interne italiene.
Monti, care nu face parte din vreun partid şi se află la conducerea unui Guvern de tehnocraţi, a fost invitat în ultimul moment la această reuniune, la care participau atât cancelarul german Angela Merkel, cât şi predecesorul actualului premier, Silvio Berlusconi, în calitate de lider al partidului Poporul Libertăţii (PdL).
Il Cavaliere a produs senzaţie în Italia anunţând sâmbătă că intenţionează să candideze, pentru a şasea oară, într-o campanie, la postul de şef de Guvern. Însă, la Bruxelles, el şi-a confirmat intenţia de a reveni asupra acestui anunţ, apreciind că are "atât de multe alte lucruri de făcut în afara politicii".
"Dacă cineva ca Monti este disponibil, dacă îi poate reuni pe moderaţii italieni, voi fi mulţumit să nu candidez, la vârsta mea venerabilă", le-a spus unor jurnalişti Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, la ieşirea de la reuniune. "Voi candida doar dacă va fi necesar", a subliniat el, adăugând că are "atât de multe lucruri de făcut în afara politicii".
În cursul reuniunii, "propunerea a fost primită în mod pozitiv de către şe