Noul Guvern are in fata numeroase provocari economice, in conditiile in care criza din zona euro ameninta exporturile Romaniei, iar cresterea economica va fi una modesta.
Ziare.com a intrebat cativa reprezentanti ai mediului de business despre cele mai importante masuri pe care noul executiv ar trebui sa le adopte, pentru a stimula economia.
Marian Dusan, presedinte Romanian Business Accelerator
As da exemple de trei masuri, toate generatoare de noi locuri de munca.
- Atragerea investitorilor straini prin masuri fiscale stimulative, stabilitate
legislativa si politica.
- Investitii publice masive in lucrari publice cu valoare adaugata (autostrazi, drumuri, pasaje etc). Acestea sunt lucrari care produc efecte pe orizontala in economie. Aici este vitala imbunatatirea legii parteneratului-public privat.
- Imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin eliminarea
incompetentiei si a birocratiei din insitutiile de management care se ocupa de acest
domeniu.
Nicu Grigoras, broker la Intercapital
Masurile care trebuie luate sunt usor de enumerat, insa extrem de greu de implementat pentru ca niciodata nu exista suficienta vointa politica. Majoritatea extrem de larga rezultata in urma alegerilor parlamentare va avea o responsabilitate extrem de mare in accelerarea reformelor structurale in Romania.
Cand spun reforme ma refer in primul rand la reformarea sistemului fiscal, reformarea companiilor de stat si nu in ultimul rand reformarea pietelor financiare, astfel incat acestea sa garanteze stabilitatea financiara a Romaniei si sa creeze o alternativa viabila la creditarea bancara, creditare care in lipsa unei concurente
se dovedeste ineficienta si insuficienta in creditarea economiei.
Cea mai importanta masura va fi insa st