Arădenii care ţin să respecte tradiţia şi vor să cumpere un porc înainte de Crăciun au parte de veşti proaste. Crescătorii din zona Beliu spun că regula potrivit căreia porcii sunt ieftini când furajele sunt scumpe şi sunt scumpi când furajele sunt ieftine nu mai este de actualitate. Fermierii au decis să-şi scumpească marfa, din cauza secetei din timpul verii şi a inflaţiei. Dacă anul trecut, kilogramul de carne de porc viu se vindea cu 6,5 – şapte lei, acum preţul a urcat la opt sau nouă lei.
Pavel Ţica, primarul comunei, povesteşte că un alt motiv care a dus la creşterea preţurilor este că… lumea a devenit mai comodă, puţini fiind cei care au rămas să se ocupe cu animalele. „Şi eu am crescut vreo 20 de porci, pentru a-i comercializa pe piaţa liberă. Cei care au 200 de kilograme se vând cu opt lei kilogramul, iar cei de 90-130 de kilograme, cu nouă lei. Preţurile sunt mai bune faţă de anul trecut, când kilogramul de carne se vinde cu 6,5-şapte lei. Preţurile au crescut din cauza scumpirilor, s-a majorat preţul la cereal, iar producţia a fost mai scăzută. La noi în zonă, a fost totuşi o producţie bună de porumb. Am avut cam 6.000 de kilograme de boabe la hectar şi s-a vândut cu un leu kilogramul. Să ştiţi că preţurile sunt puţin ajustate şi din cauza faptului că în mediul rural lumea a devenit mai comodă, iar şeptelul a scăzut drastic. Să vă dau un exemplu. Acum 20 de ani în comună aveam 900 de bovine. Acum au mai rămas doar 70. Şi la porci efectivele au scăzut foarte mult”, a declarat Ţica.
Oferta este mai mică decât cererea
Florin Manea, un crescător de porci din Beneşti, spune că preţurile au crescut din cauza inflaţiei, iar el nu a ţinut porci decât la comandă. „Am vândut patru porci graşi, cu opt lei pe kilogram, cât e preţul pieţei. I-am ţinut la comandă, după cum m-am înţeles cu omul anul trecut. Eu cred că preţurile au crescut şi