Concluziile summit-ului UE încheiat vineri au fost garnisite cu o mică notă, numită ”minută”, prin care este exprimată dorinţa ca aderarea României la Spaţiul Schengen să fie rediscutată în martie 2013.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Demersul nu este cel mai fericit şi nici cel mai util, dar are calitatea de a exista… Nota adaugata concluziilor summit-ului, care nu este publica, reaminteste ca a rămas nerezolvat dosarul aderarii României si a Bulgariei la Spatiul Schengen.
Nota se termina pe o nota destul de timidă, prin care liderii UE îi ”invită” pe ministrii europeni de Interne ”sa se intoarca la acest subiect” la reuniunea lor din martie 2013.
Invitatia, in afara de faptul ca nu este constrângatoare, nu-si are neaparat sensul, intrucât viitoarea presedintie Irlandeza a UE avea de gând oricum sa puna dosarul pe masa in martie.
Partea româna isi dorea de fapt ca subiectul sa fi fost discutat formal si in toată regula in cadrul acestui summit, ceea ce nu a fost posibil. Asa sa fi stat lucrurile, România ar fi putut eventual obtine o decizie a liderilor UE, prin care aderarea sa la Schengen sa fi fost decisa mai devreme de martie 2013, mai exact in februarie. În acest fel, tara isi asigura aderarea cu frontierele maritime si aeriene la 31 martie 2013.
Dar si asa, România spera sa aiba câstig de cauza anul viitor la acea data, asta daca nu mai facem pe acasa vreo traznaie politica, dupa cum a declarat presedintele Traian Basescu la Bruxelles.
Intr-adevar, politicul si tehnicul se leaga in acest dosar, iar România si Bulgaria sunt tinute acum in loc de un grup de state UE al căror purtator de cuvânt este Olanda. În spatele ei, Germania, Franta, Danemarca si Finlanda cred ca infloritoarea coruptie din cele doua state si criza politica din România nu sunt de bun augur pentru o aderare la Spatiul Schenge