Sistemul de vot uninominal intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor a adus in Parlament 117 parlamentari in plus fata de legislatura trecuta si a readus in discutie introducerea votului uninominal pur. Sustinut de Traian Basescu in 2007 si respins vehement atunci de PSD si PNL, proiectul votului uninominal pur a fost luat din nou in calcul de PNL in 2010, pentru ca in mai 2012 Victor Ponta si Crin Antonescu sa sustina introducerea votului uninominal majoritar intr-un singur tur.
Istoria votului uninominal pur in dezbaterile partidelor politice
Traian Basescu Foto: Presidency.ro Introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare a fost unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute de-a lungul anului 2007. In acest an au fost aduse in discutie propunerile legislative pe tema schimbarii sistemului electoral depuse in Parlament de PSD, PNL si PC inca din 2002 (Vezi aici o sinteza a propunerilor celor trei partide), iar Traian Basescu avansa ideea unui vot uninominal pur in doua tururi.
Tot in 2007 a fost adus in discutie si proiectul propus de Asociatia Pro Democratia privind votul uninominal. Acesta prevedea un sistem de votare mixt, in care jumatate din parlamentari sunt alesi in mod direct, iar restul mandatelor sunt impartite la nivel regional, judetean sau local. Proiectul aducea ca noutate colegiul uninominal. Vezi aici pe larg despre acest proiect
Cristian Parvulescu Foto: Agerpres Asociatia Pro Democratia a invitat in repetate randuri partidele politice la discutii pe aceasta tema, iar rezultatul negocierilor a fost votul uninominal mixt prin compesare.
In iulie 2007, liderii PSD si-au nuantat pozitia fata de acest proiect. Mircea Geoana s-a declarat "suporterul modelului german, adica alegerea Senatului prin vot majoritar in doua tururi si a Camerei Deputatilor prin vot