Nu toate persoanele care trăiesc pe cont propriu se simt singure. Dar cele care au acest sentiment acut, mai ales la vârste înaintate prezintă o degenerare mai rapidă a ţesutului cerebral şi, în final, un risc crescut de a dezvolta maladia Alzheimer.
Oamenii sunt fiinţe profund sociale şi, de aceea, tolerează cu greu singurătatea, mai ales la vârste înaintate, când copiii pleacă la casele lor şi când nu mai există nici posibilitatea integrării într-un colectiv, cum era cel de la serviciu, de exemplu. Potrivit specialiştilor, de Sărbători, acest sentiment este resimţit şi mai intens.
„Noi suntem fiinţe sociale. Avem în noi înnăscut un simţ al comunităţii, al apartenenţei. Sărbătorile, în general, prin ritualuri, ne conectează cu ceilalţi, deci fac mai vizibilă, mai prezentă, această conexiune socială în care suntem înlănţuiţi. Şi atunci îţi conştientizezi şi lipsa legăturilor. Şi cu cât eşti mai vulnerabil în interior, cu atât prăbuşirea poate fi mai mare“, explică psihologul psihoterapeut Lena Rusti, de la Clinica Mentarex Consult, din Bucureşti.
Ca şi cum nu ar fi suficient că singurătatea îi demoralizează considerabil pe vârstnici, un studiu recent a arătat că acest sentiment are un efect nociv în plus: creşte riscul de a suferi de maladia Alzheimer.
Singurătatea ar putea fi primul semn de Alzheimer
Este vorba despre o cercetare olandeză care s-a numit Studiul Vârstnicilor din Amsterdam şi în cadrul căreia au fost puse sub observaţie, timp de trei ani, 2.000 de persoane de ambele sexe, cu vârste de peste 65 de ani.
Participanţii care au declarat că se simt singuri au prezentat un risc de două ori mai mare de a fi diagnosticaţi cu Alzheimer sau cu alte tipuri de demenţă, trei ani mai târziu, prin comparaţie cu cei care au declarat că sunt înconjuraţi permanent de familie şi de prieteni. Cercetătorii au scos din ecuaţie alţi factor