Consumul de nuci poate preveni bolile cardiovasculare. Specialiştii de la Departamentul American pentru Hrană şi Medicamente recomandă consumarea a cel puţin 42 de grame zilnic pentru a folosi din plin beneficiile miezului de nucă. Dar atenţie şi la calorii! Nucile sunt cea mai bună sursă de proteine vegetale. Ele sunt bogate în fibre, vitamina B, magneziu şi antioxidanţi precum vitamina E.
În general, nucile sunt, de asemenea, bogate în steroli vegetali şi grăsimi – dar mai ales cu grăsimi monone-saturate şi polinesaturate (acizii graşi Omega 3 – care sunt grăsimi bune pentru organism). Acestea au rolul de a scădea nivelul colesterolului total.
Nucile conţin cantităţi mari de acizi graşi esenţiali, comparativ cu alunele, fisticul, arahidele sau nucile caju.
Timp de zece ani de cercetări ştiinţifice, concluziile arată că introducerea nucilor în dietă reduce riscul de boli de inimă prin îmbunătăţirea elasticităţii vaselor de sânge şi previne îngroşarea acestora. Nucile sunt importante pentru reducerea proceselor inflamatorii din organism şi întărirea sistemului imunitar. Au un rol esenţial în reducerea nivelului proteinei C reactive şi în prevenirea bolilor de inimă. În 2003, Departamentul American pentru Alimentaţie şi Medicamente a recunoscut beneficiile nucilor şi rolul pe care îl joacă în prevenirea bolilor cardiovasculare prin aprobarea unei menţiuni de sănătate pentru şapte feluri de nuci: migdale, alune, arahide, nuci pecan, seminţe de pin, fistic şi nuci. Aceste şapte tipuri de nuci au fost recunoscute ca fiind singurele care conţin mai puţin de 4 g de grăsimi saturate la 50 g de produs. Studiile arată că un consum de 42 grame de nuci zilnic, ca parte a unei diete care să scadă colesterolul, nu creşte aportul caloric şi poate reduce riscul de boli coronariene.
Nucile într-o dietă sănătoasă:
- în general, nucile sunt bogate în ca