Comercianţii de carne de porc vor putea vinde în pieţe fără să mai treacă pe la abatoare pentru sacrificarea animalelor. Oficialii Prefecturii au anunţat, ieri, că în cele două pieţe autorizate pentru comercializarea cărnii de porc la tarabe, respectiv la Focşani şi Adjud, vor fi amenajate laboratoare unde vor fi efectuate analize la carnea adusă de crescătorii de animale. Aceasta este soluţia găsită de autorităţile judeţene la problemele apărute din cauza numărului mic de abatoare autorizate pentru sacrificarea porcilor. „În pieţe vor fi laboratoare care vor fi deservite de către abatoarele auto-rizate, prin rotaţie“, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Tiberiu Condrea.
Soluţia găsită la nivel judeţean evită problemele create de un ordin al Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit căruia, în piaţă, crescătorii de animale trebuie să ajungă doar cu porcii care au fost sacrificaţi în abatoare şi dacă li s-au emis buletine de analize care să arate că produsul finit, carnea, este conform din punct de vedere sanitar veterinar.
Comercializarea cărnii de porc ar putea începe la sfârşitul săptămânii viitoare, iar preţurile se anunţă puţin mai mari decât anul trecut. De altfel, marii crescători de animale au anunţat deja că preţurile sunt mai mari din cauza secetei care a redus producţia de furaje din acest an.
Anul trecut, numai în piaţa din Focşani s-au vândut aproximativ 2.000 de porci. Dacă ar face ana-lizele la carnea de porc pentru depistarea trichinelozei şi examenul organoleptic, în Piaţa Moldovei, ţăranii ar plăti 17 lei.
Comercianţii de carne de porc vor putea vinde în pieţe fără să mai treacă pe la abatoare pentru sacrificarea animalelor. Oficialii Prefecturii au anunţat, ieri, că în cele două pieţe autorizate pentru comercializarea cărnii de porc la tarabe, respectiv la Foc