Vezi
O lectie culturala iesita din tipare s-a desfasurat aseara, 13 decembrie, la restaurantul organizatiei ASSOC din Baia Mare. Voluntari straini, veniti in Baia Mare in cadrul proiectelor asociatiei Team for Youth, au lasat activitatile obisnuite de-o parte pentru cateva ore si le-au gatit elevilor de la Colegiul National „Mihai Eminescu”. Actiunea face parte dintr-un proiect realizat de colegiul baimarean, cu scopul de a le face cunostinta elevilor cu alte culturi, intr-un mod inedit.
Chiar daca nu sunt bucatari de meserie, voluntarii veniti din Franta, Italia sau Spania au dat dovada ca se pricep la gatit mancaruri traditionale elevilor, care au fost principalii degustatori. Tortilla si pastele cu sos ragu au fost doar cateva dintre preparatele servite. Dupa ce au terminat treaba la cratita, tinerii „bucatari” au facut o scurta prezentare a felurilor de mancare pe care le-au servit liceenilor.
„ Am incercat sa le pregatim celor de aici ragu, un sos din Bolognia cu morcovi, ceapa, condimente, rosii, carne de porc si de vita , este o masa traditionala in regiunea de unde eu provin si este probabil cel mai faimos sos din Italia, dar si din alte tari. Sper sa le placa ceea ce am pregatit”, a spus unul dintre voluntari, Gianmarco.
La final, voluntarii straini au marturisit ca desi nu sunt bucatari specializati, a fost o mare placere pentru ei sa gateasca mancaruri traditionale de acasa, pentru a le arata elevilor o particica din cultura si stilul lor de viata. Mancarea a fost foarte apreciata de elevi, care s-au declarat incantati de modalitatea de desfasurare a lectiei culturale.
„Mancarea a fost foarte gustoasa, plus ca o combinatie de mancaruri din atatea nationalitati nu poate sa iasa decat ceva bun. A fost foarte gustos si, pe deasupra, a fost si foarte sanatos. A fost o experienta foarte interesanta, nu am m