Kazahstan a ocupat anul acesta locul 49 în topul Doing Business 2013, un clasament realizat anual de Banca Mondială în urma evaluării mediului de afaceri din 185 de ţări. Practic, datele centralizate de banca Mondială arată că este mult mai uşor să faci afaceri în Kazahstan decât în România, care a ocupat anul acesta locul 72.
De altfel, Kazahstanul se numără printre primele zece economii din lume care şi-au îmbunătăţit cel mai mult performanţele în trei arii separate analizate de Banca Mondială: începerea unei afaceri, obţinerea unui credit şi rezolvarea unei insolvenţe.
Celelalte sectoare analizate de Banca Mondială în evaluarea fiecărei economii sunt uşurinţa obţinerii permiselor de construire, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţilor, protecţia investitorilor, plata taxelor sau comerţul internaţional.
"Kazahstan, Mongolia şi Ucraina au redus sau au eliminat capitalul minim cerut la înregistrarea unei companii", se arată în studiul realizat de Banca Mondială.
Potrivit informaţiilor publicate în studiul Doing Business 2013, pentru a deschide o afacere în Kazahstan sunt necesare 6 proceduri care durează în medie 19 zile. În ceea ce priveşte accesul la energie, Kazahstanul se situează pe locul 80 din cele 185 de economii analizate, fiind necesare 6 proceduri care durează cam 88 de zile.
Pentru a înregistra o proprietate este necesară parcurgerea a 4 proceduri care durează cam 40 de zile, Kazahstanul ocupând în acest domeniu locul 28 din cele 185 de state analizate. Într-un an, o firmă înregistrată în Kazahstan îşi petrece cam 188 de ore plătind taxele către stat. În ceea ce priveşte comerţul internaţional, Kazahstanul are o poziţie destul de slabă, ocupând doar locul 182 din cele 185 de ţări analizate, fiind necesare 81 de zile până la exportul unui container şi 69 de zile pentru a importa unul.
În ceea ce