Reprezentanţii Asociaţiei pentru Industria Fotovoltaică din România (AIFR) împreună cu Biroul pentru Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României în China au organizat, vineri, la Beijing, un eveniment de prezentare şi atragere în România a investitorilor chinezi din industria fotovoltaică. În prezenţa a peste 80 de reprezentanţi de firme din domeniu veniţi din mai multe provincii chineze, reprezentanţii Ambasadei şi ai AIFR au prezentat potenţialul de investiţii în zona energiilor verzi, domeniu în care România prezintă încă avantaje fie dacă este privit şi numai din perspectiva certificatelor verzi.
În condiţiile în care în România sunt instalaţi 18-20 MegaWaţi de panouri fotovoltaice pe baza unor echipamente chinezeşti şi pe baza unor finanţări oferite de China, preşedintele AIFR, Ciprian Glodeanu (foto), a declarat că există un interes major pentru promovarea sistemului solar din România astfel încât societăţile chineze să vină şi să dezvolte cât mai multe proiecte. “Dorim să creştem cât mai mult expunerea sectorului fotovoltaic din România, atractivitatea lui, şi să convingem cât mai multe companii chineze de nivel Tr.1 - Tr.2 să vină şi să investească. Sunt companii chinezeşti interesate să dezvolte capacităţi de producţie în România, să aibă parteneri locali, chiar să dezvolte direct fabrici. Ei vor să facă din România un hub aproape de Orientul Mijlociu, aproape de Rusia şi aproape de Europa de Vest”.
Ciprian Glodeanu a mai declarat că reprezentanţii companiilor chineze sunt interesate de modalitatea de funcţionare a sistemului legislativ românesc, mulţi dintre investitorii asiatici considerând că România are un sistem asemănător cu alte jurisdicţii în care acţionează deja, cum ar fi Spania, Italia sau Germania. “Am încercat să le explicăm că avem un sistem diferit, care funcţionează diferit şi cred că trebuie să avem un proces