Ziua etniei tătare a fost marcată, ieri, la Constanţa, printr-un set de manifestări care au reliefat tradiţiile şi obiceiurile unui popor ce reprezintă un model de convieţuire vreme de secole pe tărâmul dintre Dunăre şi Marea Neagră.
Membrii comunităţii dobrogene, alături de personalităţi ale vieţii culturale, s-au reunit, începând cu ora 10.00, la Sala Senatului a Universităţii „Ovidius", pentru a participa la simpozionul „Din istoria tătarilor", ajuns la cea de-a VI-a ediţie.
O iniţiativă care a devenit lege
Sărbătoarea Etniei Tătare a fost stabilită prin lege, de Parlamentul României, în 2006, iniţiativa legislativă aparţinându-i lui Aledin Amet, deputatul care reprezenta în Parlament Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR),. „Pentru noi este o zi deosebită pentru că ne-am redescoperit din punct de vedere identitar după anul 1989 şi pentru că am reuşit să găsim în România cadrul legislativ necesar pentru a promova o astfel de iniţiativă. Un astfel de cadru nu există în nici o altă ţară din lume, ci numai aici, în România. Vă vorbesc şi ca istoric, pentru că îmi place acest domeniu şi cu siguranţă voi continua să promovez valorile spirituale ale comunităţii tătare, indiferent în ce funcţie mă voi afla. Istoria tătarilor este o istorie vastă. Este o istorie care a avut suişuri şi coborâşuri. Este o istorie care ne-a făcut să fim mândri. De sute de ani trăim în Dobrogea, alături de ceilalţi de lângă noi, de prietenii noştri, populaţia majoritară şi membri ai celorlalte comunităţi etnice", a precizat deputatul UDTTMR, Amet Aledin.
Sesiune de comunicări ştiinţifice
După simpozion, au urmat comunicări ştiinţifice care au rememorat aspecte din istoria, politica şi cultura tătarilor. Dintre subiectele abordate, amintim „Repere istorice ale prezenţei tătarilor în spaţiul dobrogean", temă creionată de