Cel putin in primii doi ani. Din mai multe motive, dintre care doar unul este negativ. Cel legat de Traian Basescu. Acesta este un puternic liant USL, la fel cum dorinta populatiei de a scapa de el a constituit si un vector electoral semnificativ. Motivele pozitive sunt, insa, si mai importante. O noua Constitutie, repornirea Romaniei si modernizarea acesteia, eliberarea Justitiei de orice dependenta politica. Iata obiective temeinice care ii tin uniti pe social-democrati si liberali.
Nu am sa ma refer acum la Traian Basescu. Cat il priveste, ma rezum sa fac afirmatia ca 4 din 5 alegatori ne-au cerut, in campania electorala, garantii ca ii vom scapa, cat mai curand posibil, de el. Cand se va intampla asta si in ce fel depinde, in mare masura, chiar de la locatarul de la Cotroceni.
Romania are nevoie nu de revizuirea Constitutiei existente, ci de o noua Constitutie. De aceea, premierul Victor Ponta, care este si copresedinte USL, greseste de cate ori foloseste o expresie improprie. Aceea de revizuire. Si greseste inca o data cand se refera la un termen de 6 luni. Aceasta eroare, pe care o comite destul de frecvent, s-ar putea sa-si aiba originea in intelegerile pe care se presupune ca le-ar fi perfectat cu UDMR. Desi ar fi absurd sa ne imaginam ca UDMR ar avea in prezent capacitatea de a impune cuiva renuntarea la statul national. O asemenea prevedere, care este cheia de bolta a Constitutiilor noastre, este nenegociabila. Si nici nu poate exista in urmatorii doi ani vreo imprejurare care ar putea rasturna aceasta trasatura a Romaniei de stat national. Dar de ce o Constitutie noua presupune un termen de 2 ani? Pur si simplu pentru ca ea trebuie facuta printr-o consultare nu numai cu opozitia, nu numai cu societatea civila, ci practic cu toti cetatenii, in legatura cu cele mai importante principii care vor guverna Legea fundamentala. Ori, pentru o consult