Rompetrol, cel mai important activ pe care Kazahstanul îl deţine în afara graniţelor, vrea ca de anul viitor să majoreze cu circa 15% livrările de produse petroliere atât pe piaţa locală, cât şi la export, având în spate forţa unei rafinării mărite până la o capacitate de 5 milioane de tone.
Bugetul pentru anul viitor este deja făcut şi el prevede o creştere de peste 25% a afacerilor. Totodată cei care conduc acum grupul Rompetrol vor ca anul 2014 să fie un an de break-even în contextul în care acţionarii de la Astana sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de pierderile cu care se confruntă Rompetrol de ani buni de zile, indiferent de contextul internaţional sau de investiţiile realizate.
În ceea ce priveşte relaţiile comerciale dintre cele două state, este de aşteptat ca nivelul de anul trecut să fie depăşit. În primele nouă luni ale anului valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Kazahstan a ajuns la 2,2 miliarde de dolari, sumă din care exporturile româneşti au însemnat numai 24,1 milioane de dolari.
Restul reprezintă în mare parte petrolul pe care România îl importă în contextul în care producţia internă îi asigură mai puţin de 50% din necesar. Cei care reprezintă România la Astana spun încă să sunt o serie întreagă de domenii de creştere în contextul în care Kazahstanul încearcă să se dezvolte în domenii precum energii neconvenţionale, construcţii şi infrastructură sau pregătirea resurselor umane. Mai mult, un raport al Băncii Mondiale arată că din 185 de state analizate, Kazahstanul ocupă locul 49 în ceea ce priveşte atractivitatea mediului de afaceri. Practic, oportunităţi există, rămâne de văzut însă în ce măsură vor fi acestea fructificate.
Rompetrol, cel mai important activ pe care Kazahstanul îl deţine în afara graniţelor, vrea ca de anul viitor să majoreze cu circa 15% livrările de produse petrolie