Dependenţele de substanţe se tratează, la momentul actual, în centre specializate şi pun la încercare voinţa pacientului. Pentru cei care nu găsesc în ei înşişi forţa de a se vindeca, există o metodă chirurgicală ale cărei efecte adverse au stârnit, însă, critici aprinse din partea comunităţii ştiinţifice.
O echipă de medici din China a găsit o metodă prin care să vindece dependenţa, distrugând “centrul plăcerii” din creier, scrie Time. Cu toate acestea, provocarea de leziuni în zona respectivă poate distruge complet abilitatea pacientului de a simţi emoţii şi dorinţe, inclusiv capacitatea de a simţi bucuria.
În 2004, Ministerul Sănătăţii din China a interzis această procedură din cauza lipsei de informaţii privind starea de sănătate a pacienţilor pe termen lung, dar şi din pricina revoltei existente în mass-media occidentale cu privire la aspectele etice ale chestiunii.
Cu toate acestea, unii doctori au primit permisiunea de a continua procedurile şi, recent, un jurnal medical din Occident a publicat un nou studiu despre aceste rezultate.
În 2007, Wall Street Journal a relatat experienţa unui medic care pretindea că a efectuat 1.000 de astfel de operaţii pentru a trata afecţiunile psihice precum depresia, schizofrenia şi epilepsia, după interdicţia din 2004; operaţia care tratează dependenţa a reprezentat o soluţie pentru cel puţin alţi 1.000 de oameni.
Numărul din noiembrie a generat o dezbatere aprinsă în comunitatea ştiinţifică, unii cercetători susţinând că asemenea studii trebuie publicate, în timp ce alţii consideră că astfel de informaţii trebuie păstrate departe de paginile publicaţiilor ştiinţifice cunoscute, deoarece ar putea încuraja dezvoltarea unor practici îndoielnice.
Ultimul studiu este cel de-al treilea publicat din 2003 în “Stereotactic and Functional Neurosurgery”. În octombrie, jurnalul “World Neurosurge