Modelul unei singure autoritati de supraveghere pentru piata financiara functioneaza deja in alte tari europene; nu este ceva unic doar in Romania. De neinteles, este insa graba cu care se fac aceste schimbari, cu impact major asupra unor sectoare care gestioneaza 20 miliarde de euro, a declarat Adrian Marin, CEO, Generali Romania, la solicitarea Wall-Street.ro.
Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP sa fie preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
"Asa cum se precizeaza in Ordonanta de Urgenta, aceasta masura are intentia sa stabilizeze piata financiara din Romania, dat fiind modificarile legislative din ultimul an si problemele semnalate. Ceea ce ne intereseaza pe noi ca si companie de asigurari este sa actionam intr-o piata reglementata, astfel incat sa ne putem desfasura activitatea si sa ne dezvoltam. Masurile adoptate sa fie corecte si sa asigure un mediu concurential sanatos", spune Adrian Marin (foto).
Dintre tarile unde functioneaza deja astfel de sisteme unice de supraveghere pentru piata financiara, managerul Generali Romania a numit Polonia si Ungaria. "In Polonia, sistemul pare sa functioneaze bine si se reflecta in evolutia acestei piete, in schimb Ungaria nu urmeaza acelasi traseu. Nu pot afirma ca ceea ce se petrece pe aceste piete este efectul masurilor luate de autoritatile de supraveghere ci, mai degraba, tine de situatia economica si de masurile adoptate de Guvernul fiecarei tari, cu impact asupra pietelor de asigurari". Citeste si:Bram Boon, ING: Unificarea CSA, CSSPP si CNVM poate duce la o alocarea mai eficienta a resurselorCe vrea piata de capital de la institutia de supraveghere: profesionisti, reforma si eficientiza