În preajma sărbătorilor de iarnă, cozonacii au ajuns o devărată afacere pentru patiseri şi bucătari. Asta pentru că tot mai multe gospodine preferă să cumpere cozonacii gata făcuţi în schimbul celor frământaţi în casă. Producătorii din panificatie spun că faţă de o lună obişnuită, în perioada sărbătorilor, numărul comenzilor este de zece ori mai mare.
Tradiţionalul cozonac este afacerea care le asigură cofetarilor şi brutarilor din toata tara, sarbatori lipsite de griji. Asta pentru ca de Craciun romanii cumpara de 10 ori mai mult cozonac decat intr o luna obisnuita.
"Pentru sărbătorile de iarnă, industria de panificaţie din România va produce peste şapte milioane de cozonaci, cu 5% mai mult decât anul trecut. În mod obişnuit, într-o lună se produc în România cam 7-800.000 de cozonaci", a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan, pentru Mediafax.
Şi reprezentantii brutariilor clujene spun ca desi mai este timp pana la Craciun foarte multe gospodine au facut deja comenzile pentru cozonaci.
"Dacă lunile trecute am avut 200 de cozonaci,acum am depăşit deja 400 şi asteptăm ca până de Crăciun să trecem de 1000-1500 de cozonaci, bineânţeles şi profitl creşte dar şi munca este pe măsură", menţionează Melinda Fulop, coordonator ale unei brutării.
Gospodinele afirmă că este mult mai convenabil să cumpere cozonacii gata făcuţi.
"Am făcut comanda de cozoaci, unul cu mac, unul cu rahat, altul cu nuca. e mai rentabil aşa.da, e mai rentabil", povesteşte o gospodină.
Anul acesta cozonacul preferat de către oameni este cel mixt cu cel puţin patru feluri de umplutură.
"Dacă până anul trecut preferau traditional cozoac cu nuca si mac acum am venit cu o reteta speciala, cu patru feluri de umplutura, mac, nuca, rahat, stafide", a adăugat Melinda Fulop.
Preţul cozonacilor porneste de la 5 lei şi poate ajunge până la 15 lei, în functie