Noua autoritate de supraveghere financiară, care ar urma să devină funcţională în martie, este inutilă pe piaţa locală, slab dezvoltată faţă de cele vestice
Graba cu care guvernul Ponta a anunţat că va crea o nouă mega-autoritate de supraveghere financiară pentru domeniul pensiilor private, cel al asigurărilor şi cel bursier, este de neînţeles. Nici măcar nu a aşteptat formarea noului cabinet.
Mai mult, autorităţile au anunţat că vor să înfiinţeze autoritatea cât mai repede, în doar câteva luni, respectiv primul trimestru din 2013. EVZ a consultat mai mulţi specialişti de pe piaţă, din instituţiile direct vizate de acest proces. În opinia acestora, fără o pregătire amănunţită a detaliilor tehnice, procesul se anunţă un eşec.
În plus, România nici nu ar avea nevoie de o astfel de autoritate. Deşi unificarea insituţiilor de supraveghere este o tendinţă la nivel european, noi nu avem pieţe financiare prea dezvoltate, cu produse sofisticate, care să facă necesar un mega- organism care să controleze îndeaproape toate cele trei sectoare.
Graba autorităţilor
Proiectul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost discutat de premierul Victor Ponta, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a fost prezentat în şedinţa de guvern şi s-a stabilit ca până la jumătatea lunii martie să funcţioneze deja autoritatea unică de supraveghere. Din păcate, nu este atât de simplu. „Trecând peste partea politică, dacă se doreşte crearea unei supravegheri consolidate, trebuie să se discute clar detaliile tehnice, în care să fie implicate toate instituţiile în cauză”, spune Carmen Negoiţă, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care adaugă şi că nimeni din Comisie nu a fost contactat înainte de anunţul premierului. Despre proiect a aflat din presă.
Aducerea sub aceeaşi umbrelă a CNVM, CSA (Comisia de Supreveghere a Asigurărilor) şi CSSPP (C